01 - Del 12 octubre al 15 novembre del 2020

Comentaris sobre 
  • Espiritualidad y religión. (Gonzalo Haya) [7 charlas]

Comentaris

  1. Qué bueno tener un espacio para hacer comentarios

    ResponElimina
  2. Ja he mirat el vídeo 1 d'Intro a la Intel·ligència Espiritual. Si algú vol veure els meus apunts els trobareu aquí: https://drive.google.com/drive/folders/1KvdKMgqpDzqvI0SjrFiS_LLWsnGiw18Z?usp=sharing

    ResponElimina
  3. Jo també l'he mirat i he pres nota d'algunes idees que m'han semblat importants. I voldria destacar el "bon entendre" del ponent.

    ResponElimina
  4. Ja hem vist el 1r video i pres unes quantes notes, en el meu cas crec que el repte més gran serà desprendrem de la cotilla racional i normativa en la que sempre he tingut la religió i alliberar la meva espiritualitat, descobrir la meva "nena lliure".

    ResponElimina
  5. Hola amics, ahir vaig veure el segon vídeo. Interessant l'exposició entre arguments racionals i irracionals (en el sentit de no demostrables) de la nostra fe. M'agrada aquest professor perquè a cada apartat obre un món que després tot just apunta. Aprofundir en cada tema donaria per a una enciclopèdia. Sembla que al Vídeo 3 entra al tema de l'espiritualitat i Jesús Això es posa interessant!
    Ah, per cert, he posat els meus apunts del vídeo 2 a disposició de tothom.
    I també us informo que ja m'han arribat els llibres del primer curs; els vaig comprar i em van arribar en tres dies ! En paral·lel als visionats aprofito busos i metros per anar llegit el llibre de Gonzalo Haya: La inteligencia Espiritual, on desenvolupa una mica més el que exposa als vídeos.
    Aquest vespre a veure si em miro el vídeo 3.
    Endavant !!!!

    ResponElimina
  6. Espiritualitat i Religió – Vídeo 1
    1. Diu “el Reino de Dios es espiritualidad”. En el Pare Nostre que Jesús ens va ensenyar diem al principi “...vingui a nosaltres el vostre regne...”, Jesús ens estava avisant que per entendre Déu ho hem de fer des de l'espiritualitat, que per demanar el que demanem en el pare nostre ens hem de situar en l'espiritualitat
    2. Ens han educat en la intel·ligència racional i ens han sufocat la intel·ligència espiritual a mesura que creixem en una educació de regles. És curiós, en el món de la creativitat també es fa servir aquesta crítica, l'educació que rebem sufoca la creativitat.
    3. A la societat hi ha un excés d'intel·ligència racional (normes) i poca intel·ligència emocional (compassió)
    4. M'agradaria posar sobre la taula que avui en dia ha aparegut una nova intel·ligència, la intel·ligència artificial!

    ResponElimina
  7. Espiritualitat i Religió – Vídeo 2
    1. La intel·ligència racional pot portar a Déu. A mesura que ens volem acostar als misteris de l'univers amb la raó més ens adonem de la immensitat d'aquests misteris i necessitem una resposta que defuig de la intel·ligència racional, és llavors que canviem a la intel·ligència emocional i veiem a Déu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perdó, ara veig que m'havia equivocat, volia dir ..."és llavors que canviem a la intel·ligència ESPIRITUAL i veiem a Déu"

      RESPON

      Elimina
  8. Hola bona gent. Ahir vespre vaig mirar-me el video 3. Potser dedica massa temps a explicar els exemples, per això he completat els apunts que ja he penjat al Drive amb alguns fragments del seu llibre. Apa, a gaudir de la vida.

    ResponElimina
  9. Perdó. Sóc l'Eduard, el del comentari d'aquí a sobre. Siau.

    ResponElimina
  10. Hola! Fa uns dies vaig penjar els meus apunts del vídeo 4 i ara us he penjat els del video 5. Està interessant el tema del fundamentalisme, m'ha resultat suggerent i m'ha fet pensar també en en l'ús polític que es fa de la religió. A veure si aquest cap de setmana puc mirar-me el dos darrers. Bon confinat cap de setmana.

    ResponElimina
  11. I ja he penjat els apunts del vídeo 6. Ja només em queda el numero 7 !!!!

    ResponElimina
  12. Ja he acabat el vídeo num. 7. M'ha agradat molt aquesta sessió y el que ha presentat el prof- Gonzalo Haya. Crec que ha valgut la pena. Fa repsenar conceptes, actualitzar idees, descobrir nous enfocaments. Vaja, que estic content d'anar fent aquesta formació. Us he penjat els apunts. Així que ara ja passaré al següent ponent.
    Ja sé que hi ha algú altre que ja va per davant !!!! Molt bé.
    Ànims i continuem !

    ResponElimina
  13. Bona nit.
    L'altre dia recordava que vaig participar en un taller d'Intel·ligència col·lectiva o col·laborativa. El Professor Gonzalo Haya presenta les intel·ligències racional, emocional i espiritual. Se'm fa suggerent que es podria ampliar amb la intel·ligència col·lectiva, especialment per repensar aquells aspectes que afecten a l'organització eclesial. I què és la Intel·ligència col·lectiva o col·laborativa la defineix així un blog que he trobat:

    No es la suma de intel·ligències presents en un
    grup
    • Es la capacitat d’un grup de generar propostes
    innovadores des de les contribucions individuals
    davant de situacions que no tenen solució clara
    • Es un mètode de treball col·laboratiu per
    abordar situacions complexes
    • Sorgeix de la interacció, la col·laboració i la
    competència de diferents individus
    • Es comença a visualitzar com una evolució de les
    capacitats col·laboratives de la nostra espècie
    per generar respostes que cap individu podria
    produir sol.
    Doncs apa, més teca per anar pensant. Potser ho podem fer col·laborativament?
    Ànims, Ja aviat passarem al segon expai del Xat, ens veiem per allí i també en la trobada del dia 23. Siau

    ResponElimina
  14. Hola, gracies a tots per les aportacions. Ajuden a enriquir-me. També és molt positiu que en Gonzalo proposi posar en dubte tot el que planteja. Us voldria compartir alguns pensaments i interrogants:
    Una adaptació més autocrítica de l'acudit del jueu ateu:
    Un catòlic practicant anant a missa un diumenge pel matí es troba al costat de l'església a un amic i místic. En veure que aquest passa de llarg i no entra a l'església li pregunta:
    -¿Que no vens a missa? El místic li contesta:
    -I què té que veure, la missa i Déu?
    (De quin Déu parlem a l'eucaristia, com interpretem la paraula-literalitat?-, posem en el centre Jesús o el Regne de Déu?)

    ResponElimina
  15. Sobre la paràbola de la figuera que no dóna fruit perquè no és època i el temple que tampoc en dóna quan n'hauria de donar:
    -¿Per què l'església, que sí dóna fruit, -Càrites, Ongs, assistència a malalts i pobres des de parròquies, cases religioses,..- té tan poca renovació de religiosos i de laics?

    ResponElimina
  16. L'asunción de la Virgen. No entenc en Gonzalo quan explica que deien "cuerpo y alma" però volien dir "ella misma". De la web de la cope:
    “La Inmaculada siempre Virgen María, Madre de Dios, terminado el curso de su vida terrena, fue llevada en cuerpo y alma a la gloria celestial”, así dice la constitución apostólica “Munificentissimus Deus”, con la que el Papa Pío XII proclamó este dogma de fe en 1950 y cuya fiesta se celebra como solemnidad cada 15 de agosto. Años después, San Juan Pablo II, al hablar de este dogma de la Asunción en 1997 explicó que “en efecto, mientras para los demás hombres la resurrección de los cuerpos tendrá lugar al fin del mundo, para María la glorificación de su cuerpo se anticipó por singular privilegio".

    ResponElimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. Exclusivisme i pluralisme. Excl: Fora de l'església no hi ha salvació.
    L'església "progre" responem amb el pluralisme: Totes les religions són camins de salvació.

    Salvació en sentit de salvació eterna, amb la redempció de Jesús?
    En aquest cas, ¿estem donant respostes a preguntes que el jove del s. XXI ja no es fa? Abans amb l'infern com condemna eterna, tenia sentit preocupar-se -i molt- per la salvació. Ara, si l'infern és una metàfora, un estat,... deixa de ser una angoixa existencial.

    Salvació en sentit de plenitud humana, d'espiritualitat?. Doncs diguem-ho clar.
    No és el mateix i apropar-nos a un jove de fora de l'església, i dir-li:
    -Et convido a venir al cristianisme, que és un camí de salvació.
    -No, gràcies, no en necessito, de salvació. -ens pot dir- que dir-li:
    -Et convido a venir al cristianisme, que és un camí de plenitud humana, de Vida, felicitat...

    ResponElimina
  19. A tall d'anècdota i perquè algú va citar l'Albert Einstein, avui buscant coses pels alumnes he trobat aquesta frase seva:

    "Vivimos en el mundo cuando amamos. Solo una vida vivida para los demás merece la pena ser vivida"

    Crec que és un dels temes importants que en referència a l'espiritualitat ens comenten alguns d'aquests 7 primers vídeos.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada